Hvorfor har jeg utslett i armhulen? (2024)

Armhuleutslett kan være forårsaket av allergiske reaksjoner, infeksjoner og kroniske tilstander. Armhulene er et vanlig sted å få utslett fordi huden der er tynn, folder seg opp på seg selv og kan være hårete. Disse faktorene skaper de rette forholdene for f*cktoppbygging og irritasjon, noe som kan føre til utslett.

Denne artikkelen vil gå over vanlige årsaker til utslett i armhulen, og hva du skal gjøre hvis du har en.

Hvordan identifisere 4 vanlige hudutslett

Allergisk kontakteksem

Dette bildet inneholder innhold som noen mennesker kan finne grafisk eller urovekkende.

Hvorfor har jeg utslett i armhulen? (1)

En vanlig årsak til utslett i armhulen er en allergisk reaksjon. Allergiskkontakteksemer når et allergiutløsende stoff (allergen) kommer i kontakt med huden.

Allergisk kontakteksem oppstår ikke med en gang (forsinket overfølsomhetsreaksjon). Det skjer vanligvis over tid når du blir oversensibilisert for stoffer som immunsystemet ser på som inntrengere.

Det kan ta uker med sensibilisering før en reaksjon, som utslett, dukker opp. Men når du kommer i kontakt med utløseren igjen, vil utslettet vise seg tidligere.

Utslettet vil ofte dannes på hudområdet som allergenet berørte og få det til å se rødt, hevet og uregelmessig ut. Det kan også forårsakeblemmereller skorpedannelse.

Armhulen din kan bli sensibilisert for ingredienser ideodoranter, antiperspiranter, eller barberkremer.

Hvis du har utslett i armhulen fra allergisk kontakteksem, er det å finne ut hva du er følsom for og unngå det første skrittet for å helbrede utslettet og forhindre at det kommer tilbake. Når du handler etter produkter for personlig pleie, se etter "duftfrie" formler for å unngå vanlige allergener.

Leverandøren din kan også foreskrive behandlinger eller anbefale et produkt du kan kjøpe over-the-counter (OTC) for å hjelpe med symptomene dine.

Hva du skal gjøre hvis du har kontaktdermatitt

Irriterende kontakteksem

Armhuleutslett kan også være forårsaket av en annen typedermatitt. Irriterende kontakteksem ligner på allergisk kontakteksem, men reaksjonen er ikke en allergi. I stedet er det den direkte effekten av et irritasjonsmiddel eller gift på huden.

Irriterende kontakteksem i armhulen kan også være forårsaket av deodoranter, antiperspiranter, såper eller kroppsvasker. Utslettet er rødt, grovt eller skjellete. I alvorlige tilfeller kan det forårsake blemmer.

Som med andre typer dermatitt, hvis du har utslett i armhulen som er forårsaket av irritasjon, er det første du må gjøre å finne ut hva som får huden din til å reagere. Når du vet hvilket irritasjonsmiddel som forårsaker utslettet, kan du unngå det.

Behandling av dermatittutslett etter hvordan de ser ut

Hvis symptomene dine er alvorlige eller ikke blir bedre, er det viktig å gi beskjed til leverandøren din. I noen tilfeller kan det hende at hudreaksjoner ikke forsvinner med mindre du tar reseptbelagte medisiner (som et steroid) for å hjelpe med betennelsen.

Kan eksem forårsake utslett i armhulen?

Kontakteksem er en form for en kronisk inflammatorisk hudtilstand som kalleseksem. Du kan få eksemutslett under armene. Utslettet kan også lekke væske (gråtende eksem) eller ser ut som skjellete flekker på huden din.I tillegg til atopisk og kontakteksem er det også andre typer eksem:

  • Dyshidrotisk eksem
  • Nummulært eksem
  • Seboreisk dermatitt
  • Stasis dermatitt
  • Pustulært eksem

Hvis leverandøren din diagnostiserer underarmsutslettet som eksem, kan de anbefaleOTC-produkter eller reseptbelagte behandlingerfor symptomene dine. Lære hva dinutløser eksemer og å unngå dem er også nyttig.

Kan du være allergisk mot sjampo?

Follikulitt

Enhver del av huden din som har hårsekker kan bli irritert og infisert, noe som fører til kvisete utslett som kallesfollikulitt.Hvis du barberer deg selv eller har inngrodde hår i armhulen, kan du få detfollikulitt.

Hvis du bare har et mildt utslett, kan det å ta en pause fra barberingen og bruke produkter under armene (som deodorant) bidra til å gi det en sjanse til å helbrede. Hvis det ikke blir bedre, må du kanskje prøve en OTC-behandling eller se leverandøren din for å få resept (som antibiotika).

Hva er badestamp follikulitt?

Intertrigo

Dette bildet inneholder innhold som noen mennesker kan finne grafisk eller urovekkende.

Hvorfor har jeg utslett i armhulen? (2)

Siden armhulen din folder seg på seg selv, kan den fange opp f*cktighet.Intertrigoer et utslett som viser seg i f*cktige områder av hudfolder. Det er vanlig i armhulene, under brystene og i foldene i lysken og magen.

Utslettet er ofte forårsaket avgjær, sopp eller bakterier som elsker å være i et f*cktig miljø. Disse bakteriene får immunsystemet til å reagere, noe som fører til hudbetennelse og utslett.

Symptomene på intertrigo inkluderer:

  • Omtrent symmetrisk rødt eller rødbrunt utslett med små nupper
  • Kløe
  • Stikkende eller brennende smerte
  • Sprekker og blødninger (hvis ubehandlet)
  • Ful lukt og pussholdige støt (hvis infisert)

Behandling for intertrigo starter med å redusere betennelse og andre symptomer, som ofte kan gjøres med OTC-produkter. Du kan også trenge antibiotika eller soppdrepende midler for å bekjempe organismene som forårsaket utslettet.

Du kan forhindre intertrigo ved å holde huden ren og tørr, og unngå å bruke tettsittende klær som ikke gir huden din en sjanse til å "puste".

Sopp infeksjoner

Siden gjær liker å bo på varme, våte steder, er plassen under armen et vanlig sted å få ensoppinfeksjon(candidiasis).

Du kan også få en soppinfeksjon etter at du har hatt intertrigo - og de samme behandlingene (soppdrepende midler) vil vanligvis rydde opp.

Hvorfor du får Intertrigo i hudfolder

Erythrasma

Dette bildet inneholder innhold som noen mennesker kan finne grafisk eller urovekkende.

Hvorfor har jeg utslett i armhulen? (3)

Et armhuleutslett kan også være forårsaket av en spesifikk bakterie.Erythrasmaer et utslett som kan dannes etter at du har hatt en infeksjon medCorynebacterium minutismus bakterie.

Erythrasmaer vanlig i armhulene, under brystene, i lyskefolder og mellom tærne. Utslettet er rødlig og/eller brunfarget og ser korallrødt ut under et svart lys. Utslettet kan forårsake lett rynker på huden.

Erythrasma kan være lett kløende, men har vanligvis ingen andre symptomer.

Hvis du får erytrasma i armhulen, må du sannsynligvis behandles med antibiotika som erytromycin.

Hvordan erythrasma er knyttet til f*cktighet og diabetes

Ringorm

Dette bildet inneholder innhold som noen mennesker kan finne grafisk eller urovekkende.

Hvorfor har jeg utslett i armhulen? (4)

Noen vanlige hudinfeksjoner kan vise seg som utslett i armhulen.Tinea av kroppenkalles ofte "ringorm", men det er faktisk en hudinfeksjon som er forårsaket av en sopp, ikke en orm.

Det finnes ulike typer sopp som kan forårsake ringorm og navnet på infeksjonen endres avhengig av hvor den er.

For eksempel, når det er i armhulen eller bak kneet, kalles det tinea corporis. Hvis det er på foten, heter detfotmøll(eller "Atletisk fot"). Når det viser seg i lysken, kalles detbeinmøll(eller "jock kløe").

Utslettet fra ringorm ser vanligvis rødt ut og har forhøyede kanter som kan ha et tynt lag med skjell på seg. Nøkkeltrekket ved et ringormutslett er at det vokser utover i en sirkel. Ringorm kan også være kløende og gjør at håret på det berørte området av huden faller ut.

Ringorm behandles med aktuelle soppdrepende medisiner, mange av dem kan du få OTC på apoteket.

6 årsaker til sirkulært utslett

Acanthosis Nigricans

Armhuleutslett kan også skje av årsaker som ikke er knyttet til en infeksjon.Acanthosis nigricanser en tilstand som kan få huden til å ha mørke, "fløyelsmyke", opphøyde flekker. Det vises i hudfoldene i armhulene, lysken og rundt halsen. Det er ikke vanlig, men et acanthosis nigricans-utslett kan være kløende.

Acanthosis nigricans er knyttet til økte insulinnivåer i blodet, noe som kan skje med tilstander som:

  • Overvekt
  • Diabetes eller insulinresistens
  • Hormonelle endringer
  • Visse medisiner

Acanthosis nigricans behandles ikke direkte. I stedet må tilstanden som forårsaker den behandles. Når den underliggende tilstanden er under kontroll, bør utslettet bli bedre.

Behandling av Acanthosis Nigricans

Invers psoriasis

En annen årsak til utslett i armhulen som ikke er en infeksjon er psoriasis, en kronisk autoimmun tilstand. En form for psoriasis er spesielt sannsynlig å dukke opp på hudfolder, inkludert under armen.

Invers psoriasis ses på steder der huden gnis sammen (intertriginous), inkludert nær kjønnsorganene.I tillegg til å være i armhulen, kan du ha utslett i andre deler av kroppen som bøyer seg (bøye) som bak knærne og albuene.

I motsetning til plakkpsoriasis, den rødeutslett fra invers psoriasiser vanligvis glatt og skinnende og har ikke skjell. Det kan se brunt eller brunt ut på mørkere hudtoner.

Hvis du går til leverandøren din for hudutslett i armhulen, kan de kanskje diagnostisere det som psoriasis bare ved å se på det.De kan også ta en avskraping av huden for å se på med et mikroskop (biopsi).

Behandlingen for invers psoriasis er en kombinasjon av livsstilsendringer, reseptfrie (OTC) rettsmidler og reseptbelagte medisiner.

Siden invers psoriasis har en tendens til å være på sensitive deler av kroppen din, vil leverandøren din diskutere hvilke psoriasisbehandlinger som vil være det beste alternativet for deg. Noen av standard psoriasisbehandlinger kan være for harde for utslett på tynn, skjør hud.

Psoriasis bilder

Hidradenitis Suppurativa/Acne Inverse

En annen kronisk helsetilstand som kan forårsake utslett i armhulen erhidradenitis suppurativa, også kaltomvendt akne.

I denne tilstanden blir hårsekkene i nærheten av svettekjertler blokkert og forårsaker hudirritasjon. Utslettet som dannes er laget av smertefulle nupper som har puss i seg (som du kan lukte hvis de bryter opp). Over tid kan utbrudd av utslettet føre til arret hud.

Hvis leverandøren din diagnostiserer deg med hidradenitis suppurativa, vil de kanskje at du skal begynne å bruke OTC topiske behandlinger for å se om de hjelper deg med å håndtere det. Hvis tilstanden er mer alvorlig, kan det hende du trenger reseptbelagte medisiner.

Hvis du får veldig store støt som er veldig smertefulle og ikke vil gro, kan det hende at leverandøren din må åpne dem slik at de kan renne ut.

Hva du skal spise når du har Hidradenitis Suppurativa

Varmeutslett

Det er ikke så vanlig som å få det på mer utsatte deler av kroppen din, men du kan faktisk få detvarmeutsletti armhulene dine.

Du kan få varmeutslett under armene av mange av de samme årsakene som du kan få infeksjoner og irritasjon, spesielt blokkerte svettekjertler.

EN"prickly heat" utsletti armhulene kan være ubehagelig, men er vanligvis ikke alvorlig. Det bør forsvinne av seg selv, og det vil hjelpe hvis du holder huden tørr.Hvis utslettet er alvorlig, kan leverandøren din anbefale deg å prøve å bruke en lotion som kan roe betennelse.

Kan du få kreft i armhulen?

Kreft er ikke en vanlig årsak til armhuleutslett, men kløende, irritert hud kan være et tegn på enkelte typer kreft, bl.a.Hodgkin lymfom,hud lymfom, ellerbrystkreft.

Hvorfor gjør armhulen min vondt?

Sammendrag

Armhulene er vanlige steder for utslett fordi huden der er tynn og f*cktig. Noen armhuleutslett er fra hudirritasjon og allergiske reaksjoner, mens andre er forårsaket av infeksjoner eller kroniske helsetilstander som må behandles.

Du kan kanskje ikke finne ut hva som forårsaker utslett i armhulen på egenhånd. Mens et mildt utslett i armhulen sannsynligvis kan tas vare på et hjem, se en leverandør hvis det ikke blir bedre. De kan stille en diagnose og snakke med deg om behandling.

Når skal du bekymre deg for hudutslett

ofte stilte spørsmål

  • Hvorfor gir deodoranten min meg utslett?

    Du er sannsynligvis allergisk mot en eller flere dufter eller andre ingredienser i deodoranten.Propylenglykol er et konserveringsmiddel og f*cktighetskrem som også kan forårsake utslett.

  • Hva betyr det hvis armhulen min er rød og brenner?

    Du kan ha intertrigo, en vanlig årsak til armhuleutslett. Infeksjonen forårsaker svie og irritasjon av huden fra f*cktighet.

  • Er mørke flekker på huden under armene mine et tegn på diabetes?

    Acanthosis nigricans, en hudtilstand som får hudflekker til å mørkere og bli fløyelslignende, kan være et tegn på prediabetes eller diabetes. Det er relatert til å hafor mye insulin i blodet.

Utslett fra A til Å

Hvorfor har jeg utslett i armhulen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5979

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.